בית חב"ד אלקנה

מרכז מסחרי, ת.ד. 722, אלקנה

עכשיו זה בדוק: שלוחי (מצווה) הרבי אינם ניזוקים

מחקר שמתפרסם על ידי מכללת אורות ישראל מראה כי הילדים של שלוחי הרבי בנכר אינם סובלים מבעיות זהות וביטחון עצמי. הרבי, מסתבר, ידע על מה הוא מדבר כשהכריז כי השלוחים לא יפגעו ● ליאורה חייבי סטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללת אורות ישראל, החליטה לבדוק את אפקטיביות ההבטחה של הרבי - האם השליחות המיוחדת שומרת על זהותן האישית של בנות השלוחים - וגילתה תוצאות מפתיעות ● לסיפור המלא כנסו לכתבה המלאה.

כל תרמילאי ישראל יודע להעריך את ההקרבה של שלוחי חב"ד הפרוסים ברחבי העולם, ומפיצים יהדות בכל 'חור' קיים. אותם שלוחים, לוקחים את משפחותיהם לגור בנכר, כמעט בבידוד מלא, למען אותם מבצעים של הרבי מלובביץ'. הקרבתם גדולה במיוחד לאור מחקרים המראים שבני מהגרים סובלים במקרים רבים מדימוי עצמי נמוך, נתון שעשוי להדאיג משפחה לפני שהיא עוברת לגור בערבות הודו.

עד היום משפחות אלו הסתמכו על הבטחתו של הרבי מלובביץ' שמשפחות השלוחים לא יינזקו, אלא שלאחרונה הם קיבלו חיזוק נוסף, הפעם מעולם המחקר. ליאורה חייבי, חב"דניקית בעצמה, וסטודנטית לתואר שני בייעוץ חינוכי במכללת אורות ישראל, החליטה לבדוק את אפקטיביות ההבטחה של הרבי – האם השליחות המיוחדת שומרת על זהותן האישית של בנות השלוחים – וגילתה תוצאות מפתיעות.

"אמנם קיוויתי מאוד שאלו יהיו התוצאות, שכן כחב"דניקית רציתי להוכיח את יעילות הבטחת הרבי, אך לאור המחקרים הסותרים אני חייבת לומר שהופתעתי לטובה. לא רק שהבנות של השלוחים לא סבלו מבעיה בזהות האישית, יתרה מכך, הם מחזיקות בזהות אישית מפותחת בהרבה מזאת של אלה שאינן בנות שלוחים".

עד למחקר זה, איש מקצוע שהיה שומע את הבטחתו של הרבי היה וודאי מגחך. מחקרים קודמים, מראים מעל לכל ספק כי בני מהגרים סובלים מבעיות של דימוי עצמי נמוך, בעיות בגיבוש זהות, כעס על ההורים, או לחילופין אימוץ התרבות השלטת באותו איזור בו הם נמצאים.

אולם חייבי, גילתה ממצאים שהפתיעו את החוקרים ובוודאי ידהימו את הקהילייה המדעית. חייבי בדקה 3 קבוצות של בנות בגילאים ‎16-20‏. קבוצה של בנות המתגוררות בארץ, קבוצה של בנות המתגוררות בחו"ל והן בנות שלוחים וקבוצה של בנות שלוחים בארץ. היא העבירה ביניהם שאלון לבדיקת הזהות האישית ושאלון לבדיקת משמעות החיים של אותן בנות. התוצאות מראות בצורה מובהקת שבתחומי הדימוי העצמי וגיבוש הזהות מצבן של בנות השלוחים טוב באופן מובהק מזה של הבנות שאינן בנות שלוחים. בתחום ההתחיבותיות והמטרטיות ציונן המשוקלל של בנות השלוחים היה גבוה ב14% מזה של חברותיהן בחב"ד בארץ, בתחום הסולידיות וההמשכיות, הבונן את ההרגשה שחייהם יציבים ולא נתונים לשינויים בנות השלוחים קיבלו ציון גבוה ב-‏14%. במדד הבוחן את הרגשת המשמעותיות מול תחושת הניכור עלו בנות השלוחים על חברותיהן ב-‏24%, ובתחום ההכרה החברתית ב8%. כן התברר שבנות השלוחים מייחסות משמעות רבה יותר לחייהן, כשקיבלו ציון גבוה מחברותיהן ב-‏26%.

ד"ר שרגא פישרמן, מרכז התואר שני במכללת אורות ישראל, ומנחה המחקר, ניסה להסביר את תוצאות המחקר: "מדובר בנתונים מדהימים. בניגוד למחקרים רבים שנעשו אצל ילדי מהגרים בתחום 'זהות האני' שהראו שזהותם התערערה, אצל בנות השלוחים לא רק שלא רואים הידרדרות, אלא רואים בנייה מואצת של זהות האני. ישנן כמה אפשרויות להבין את הנתונים, מחד אפשר לראותם כנובעים מתחושת השליחות של בנות השלוחים, הרגשתן היא שמדובר בשליחות משפחתית, דבר כזה מקנה לבנות תחושה של צורך עמוק לגבש זהות. מאידך, אפשר לשים את האצבע על האינטנסיביות החינוכית שמשקיעים השלוחים והמערכת בילדיהם, בשביל להתגבר על הקשיים הנובעים מהבדידות."

השאירו תגובה