בית חב"ד אלקנה

מרכז מסחרי, ת.ד. 722, אלקנה

סוף כסלו, תחילת נובמבר

למה ראש השנה נחגג ביום בריאת האדם ולא ביום בריאת העולם? ● וגם: כיצד תזהו יהודי חרדי

יש הרבה דרכים לזהות חרדי, אבל יש דרך אחת בטוחה במיוחד: תשאל אותו מה התאריך היום.

אדם חרדי יודע בדרך כלל המון דברים, הוא יודע מה שם פרשת השבוע, והוא גם יודע מתי בדיוק השקיעה הזריחה וצאת הכוכבים, אם הוא גר בתל אביב או בכל מקום בו הוא נפגש אם כאלה שאינם חרדים, הוא בטח כבר יודע גם מי הם שבעת הצדיקים שנכנסו לגן עדן עוד בחייהם… אבל דבר אחד בדרך כלל הוא לא יודע – מה התאריך היום.

עם התאריך העברי אין לו בעיה, את זה הוא ידע גם אם תעיר אותו באמצע הלילה, אבל התאריך הלועזי, זה סיפור כבר סיפור אחר… בדרך כלל זה נגמר ברמת הקוריוז או הגיחוך. אבל לפעמים זה עלול להתפתח לצרה של ממש, כפי שחוויתי על בשרי כאשר פקיד הגירה אמריקני בחר משום מה להאיר לי פנים, ואחרי עלעול קצר בדרכוני איחל לי בשמחה "הפי בירת'דיי"… המבע המופתע על פני כמעט וגרם לאיבוד אשרת הכניסה שלי לארצות הברית… לך תסביר לגוי הזה שאני חוגג לפי העברי, שחל בכלל רק בעוד חודש, ושרק פעם בתשע עשרה שנה העברי ו׍ לועזי נפגשים, ושבגלל שהשנה שנה מעוברת אז בכלל העברי ברח יותר רחוק, וש…

אין ספק, הסיפור הזה של לוח השנה הכפול די מסבך את החיים, לא רק לי, לכולם. כל כך לא נעים לי, כל פעם מחדש, לראות במבוכתם של כל אותם הורים שבאים עם בנם ללימוד הכנה לבר מצווה, כאשר הם נוכחים לדעת שאין להם מושג מהו תאריך הלידה העברי של הילד. (טיפ חינמי קטן: זה מופיע שחור על גבי לבן בספח של תעודת הזהות. תבדקו. נכון שלא ידעתם?!).

אבל כמו בכל דבר יש בזה גם הרבה טוב, ולא, אני לא מתכוון לאותו אחד שפספס את יום ההולדת של אשתו, והשתמש בתירוץ המקורי והמבריק – "אני שכחתי? מה פתאום! איך אני אשכח דבר כזה, אני פשוט חוגג לך לפי העברי"… אני מתכוון דווקא לזה שלוח השנה העברי עושה עבודה חשובה מאוד בכל הקשור ליחסנו למושג הזמן ומשמעותו, ומזכיר לנו שהזמן הוא לא סתם נהר זורם של ימים ואירועים הסוחף אותנו במרוצתו, אלא כל יום נושא בקרבו מטען רוחני שעלינו לנצלו.

ואם ניקח לדוגמא את ראש השנה. הרי עצם העובדה שלוח השנה העברי בחר לציינו דווקא ביום בריאת האדם, ולא – כפי שאולי היה מתבקש- ביום בריאת העולם, כבר מלמדת אותנו ששנה חדשה היא לא רק מושג הקשור למאזנים עסקיים וחישובי מס. אלא שנה חדשה נושאת בכנפיה שינוי חדש, וכפי שאדם הראשון ברגע בריאתו חולל שינוי (= שנה), בכך שהכתיר את הקב"ה למלך על העולם, כך בכל שנה ושנה, הסיפור הזה חוזר ונשנה, וכשמגיע ראש השנה תפקידנו הוא לחולל שינוי בעולם על ידי שנשנה את עצמנו לטובה, ובכך נוודא ששנת תשע"ג (תודו שז׍ נשמע הרבה פחות מאיים משנת 2012…) תהיה לכולנו שנה טובה ומתוקה.

כתיבה וחתימה טובה לשנה טובה ומתוקה!

הכותב הוא שליח חב"ד באזורי חן, תל-אביב

 

מערכת האתר

השאירו תגובה